Is operational lease iets voor jou?

Een auto leasen kan op allerlei verschillende manieren. Zo kun je, bijvoorbeeld, kiezen voor financial lease of operational lease. Financial lease heeft als voordeel dat je aan het eind van de looptijd van je leaseovereenkomst volledig eigenaar bent van de auto waar je al een tijd in rijdt. Het voordeel van operational lease is dat je je nergens druk over hoeft te maken. Je betaalt een vast bedrag per maand en daar is alles bij inbegrepen. Je kunt je dus volledig focussen op je werk en de operational lease is er voor de rest.

Wat is inbegrepen bij operational lease?

Bij operational lease is inbegrepen: de auto, de verzekeringen, het onderhoud, pechhulp, wegenbelasting, schadeherstel en vervangend vervoer bij schade. Dat is dus alvast goed om te weten. Je betaalt een vast bedrag per maand en je weet altijd precies waar je aan toe bent. Het enige dat je zelf nog moet betalen is de brandstof. Of natuurlijk het opladen van je elektrische auto. De kans is echter groot dat je kunt tanken of laden op kosten van je werkgever. Ook eventuele bekeuringen zijn voor jouw rekeningen. En je weet precies wat je daar tegen kunt doen: je keurig aan alle regels houden. Dat bespaart je op jaarbasis een flink bedrag!

Voor wie is deze leasevorm bedoeld?

Wil jij graag gebruikmaken van operational lease? Dan is de kans groot dat je in loondienst bent of dat je eigenaar bent van een wat groter bedrijf. Operational lease is geschikt voor mensen die wat meer te besteden hebben en die graag iedere paar jaar weer in een compleet nieuwe auto willen rijden. Want dat is zo geregeld met operational lease. Aan het eind van je contract stap je zó over in de volgende nieuwe auto. Ben je ZZP'er of startende ondernemer? Dan kom je, over het algemeen, niet in aanmerking om gebruik te maken van operational lease. Maar er is ook voor jou een oplossing voor je vervoersprobleem!

Hoe kun je als ZZP'er of startende ondernemer toch fijn auto rijden?

Dan kun je natuurlijk een leuk tweedehandsje aanschaffen óf je maakt gebruik van financial lease. Je rijdt dan een (nieuw) gebruikte auto voor een vaste prijs per maand. En deze auto wordt ook nog eens 100% van jou aan het eind van de looptijd van je leaseovereenkomst. Een nadeel kan zijn dat je alles rond het rijden in deze auto zelf moet gaan regelen. Dus ook de verzekeringen, het onderhoud, de pechhulp, de wegenbelasting en vervangend vervoer bij schade.